top of page
  • maaikewilting

Terugblik op Vitality Experience festival 2024 ☀️De officiële kick-off van de Vitality Experience vond plaats op zaterdag 13 april. Wat een onvergetelijke dag was het, dankzij jullie enthousiasme, energie en betrokkenheid! Vanaf het moment dat jullie het terrein betraden, werd Vitality Experience festival een bruisend evenement vol inspiratie en ontdekking. Heel fijn als je er bij was en als je het gemist hebt, hopelijk tot een volgende keer!  


Warming up Vitality Experience Festival?

Het festival werd officieel geopend door ambassadeur Jaap Jongbloed. Klup oprichter Michiel van den Berg en Ronald Schouten van de Hersenstichting vertelde enthousiast waarom zij dit vitale project zijn gestart. Ook wethouder Eva Oosters vertelde over het belang van het festival en waarom de gemeente dit van harte ondersteund. Na de opening was het tijd voor een warming up. Trotse partner Basic-Fit bracht 300 festivalgangers in beweging om lichaam en geest op te warmen. Na enige aarzeling bleef nagenoeg niemand stilstaan en zat de stemming er meteen goed in. Zelfs de wethouder van Utrecht deed vrolijk mee. Na enige uitleg over het festival was het tijd om aan de slag te gaan! 
Festival met 10 verschillende activiteiten


In vier rondes van 30 minuten konden festivalgangers deelnemen aan verschillende activiteiten. De Metaal Kathedraal is van zich zelf natuurlijk al een prachtige locatie en tussen al dit groen en bloemen vonden de activiteiten plaats. In de eerste twee rondes werd er al volop gedanst met Flow dans, stoel-yoga tussen de prachtige natuur en zat de tent vol bij de theatersport.


De Vitality Experience richt zich op drie peilers van vitaliteit. Samen met alle partners willen we de fysieke, hersen en sociale gezondheid verbeteren. Naast de drukbezochte activiteiten van bijvoorbeeld Basic Fit was er ook volop ruimte voor activiteiten gericht op een gezond brein zoals bij Denksport.


Op het festival was er voor ieder wat wils! Er waren workshops, lezingen en ‘Vitale’ activiteiten in verschillende rondes:

 🧑‍🍳 Mila en haar team hebben je tijdens deze workshop laten zien, proeven en ruiken hoe je kruiden, bloemen en planten uit de natuur kunt omtoveren tot iets overheerlijks. Het was gegarandeerd smullen geblazen!   


🧠 Bij de lezing van Erik Scherder kon je zijn kennis over neurologie en hersenfunctie in een boeiende presentatie bewonderen. Vooral erg interresant als je benieuwd was naar de fascinerende wereld van het brein.


😎 Als je meer op zoek was naar een beetje actie en avontuur, dan kon je een bezoek brengen aan de Virtual Reality sportervaring van SeeniorHub. Met een VR-headset op, beleefde je een wereld met spannende avonturen en uitdagende sporten.

🥇 Maar dat is nog lang niet alles. Voor degenen die graag hun brein wilden testen, was er de interactieve sessie “Kwestie van Kiezen” van Denksport, waar je jouw keuzes moest maken tussen verschillende opties en uiteindelijk kon strijden om de titel van prijswinnaar.


💃 Voor degenen die hun lichaam wilden laten werken, was er de mogelijkheid om deel te nemen aan een energieke workout-sessie met Basic Fit. Van zumba tot booty. Je werkte jezelf in het zweet terwijl je je spieren versterkte en de endorfines door je lichaam stroomden.


👩🏼‍⚕️ En vergeet niet de workshop “Jouw vitale Brein in Beeld” van Stichting Brein in Beeld, waar echte hersenexperts je meenamen op een fascinerende reis door de complexiteit van onze geest.


🚶Met nog veel meer activiteiten zoals flow dans, stoel-yoga, theatersport, voedselboswandelingen en workshops over koken met natuurlijke ingrediënten, was er voor iedereen iets te ontdekken en te genieten.


Tussen de rondes door genoten deelnemers op het terras met nieuwe ontmoetingen. Aan het einde van deze prachtige en zonnige dagen namen de festivalgangers afscheid van elkaar en van de prachtige locatie. Iedereen ging naar huis met een prachtig gevulde goodiebag, waaronder het prachtige boek van PR:OUD

Enthousiaste festivalgangers


Heerlijk begin gehad met de dames van Basic-Fit. Later improvisatie theater bezocht. Was heel fijn om mee te maken. Ik heb genoten! - Annemarie

Super leuk de Vitality Experience dit jaar! Genoten, gelachen en bewogen 😄 - Seelan

Ambassadeurs & Vitality Experience


Dit jaar was professor Erik Scherder weer van de partij. Twee rondes gaf hij een boeiende lezing over ons brein. Tijdens de lezing zat de hele zaal vol met enthousiaste festivalgangers. De boodschap van zijn verhaal was: blijf je verwonderen, blijf ontdekken en probeer nieuwe dingen. Zowel fysiek als geestelijk. Zo houd je jouw brein gezond en daarom is hij zou enthousiast over dit festival. Daarnaast was ook Jaap Jongbloed weer aanwezig. Tijdens de warming-up stond hij vooraan en deed vrolijk mee met alle oefeningen. Ook bij de stoel-yoga wist hij een plekje te bemachtigen. Voor het eerst dit jaar maakte Nelli Cooman het ambassadeur team compleet. Bij de ingang begroette ze alle deelnemers en maakte ze een praatje hier en daar. Met lachende gezichten gingen zij het festival tegemoet. 


Waarom de Vitality Experience?


De Vitality Experience is een initiatief van de Hersenstichting en Klup. Uit onderzoek onder de Klup community blijkt dat de Nederlandse 50-plusser (40% van Nederland) vitaal ouder worden heel belangrijk vindt. Maar toch vindt de doelgroep het in de praktijk lastig om actiever te worden, denk aan nieuwe activiteiten en sporten. “Ik wil wel, maar wat en vooral met wie?”.  Zo geeft 40% procent bijvoorbeeld aan al 5 jaar niet met een nieuwe sport te zijn begonnen, terwijl deze wens er wel is. Men vindt dat er te weinig aanbod is, lokaal en gericht op deze leeftijd, en sociale contacten/metgezellen ontbreken om dit samen mee te doen. Dit is precies waar de Vitality Experience een kans en noodzaak ziet om met gebundelde krachten hier wat aan te doen.


Tot het volgende Festival


Het is onze ambitie om dit festival dit jaar nog een keer te organiseren in Amsterdam. Houd onze social media pagina’s in de gaten en volg ons. Graag tot de volgende Vitality Experience! 👋

Volg de Vitality Experience op Facebook en Instagram


Bekijk de foto’s hieronder!


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page